Skoči na vsebino

O nas

Kako začeti zgodbo o Mešanem pevskem zboru Leo Fortis? Z zgodbo o imenu ali idejo o nastanku?

Leta 1986 so mladi Trebanjci in Trebanjke prosili mag. Igorja Teršarja, takrat še študenta Akademije za glasbo, da prevzame mesto zborovodje in umetniškega vodje Komornega zbora Trebnje. Sestav se je v času svojega delovanja predstavil občinstvu s številnimi celovečernimi programi in gostovanji po celi Sloveniji. Dober glas se je razširil tudi v tujino. Udeleževali so se revij in tekmovanj. Ko so konec 90ih sestav razpustili, je v Trebnjem ostalo le še nekaj manjših pevskih sestavov, v kraju pa je vela praznina na področju zborovske kulture v mešani zasedbi. Ideja o nadaljevanju pevske kulture in o ustanovitvi mešanega sestava pa je tlela kar nekaj časa.

Da je nastal prostor in je končno prišel tudi čas za oživitev večjega mešanega zbora, so resno prepoznali v društvu KudTIA, ki je za svoje poslanstvo izbralo bogatenje kulture trebanjske občine. Bilo je potrebno kar nekaj oseb in čaj ali dva, da je bila nakoncu sprejeta odločitev o nastanku novega zbora, katerega sestavo naj bi prevzel Fernando P. Mejías. Interes je bil presenetljiv. Veliko je bilo avdicij, sprejetih kar nekaj strateških odločitev in v ponedeljek, 3. 9. 2018, se je začela pisati zgodba novega mešanega pevskega zbora s sedežem v Trebnjem.

Če poznate zborovodjo Fernanda P. Mejiasa, vam hitro postane jasno, da je to odličen zborovodja, pevec in vodja. Da je delo z njim izziv in zabava, ter da se bo delalo dobro, veliko in z vso resnostjo. Fernando Mejías se je rodil v Mendozi v Argentini. Študiral je glasbeno teorijo, solfeggio in klavir. V Mendozi je dve leti vodil Slovenski pevski zbor in z njim spoznal tudi Slovenijo. Leta 1998 se je preselil v Slovenijo. Izobraževal se je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, diplomiral je iz zborovskega dirigiranja. Vodil je in še vedno vodi več odličnih pevskih zborov. Od leta 2003 je kot tenorist zaposlen v Zboru Slovenske filharmonije, kjer je tudi asistent dirigenta. Da bi izpostavili vse njegove uspehe z revij in tekmovanj, bi bilo potrebnih še ogromno vrstic. O njegovih številnih talentih in sposobnostih priča dejstvo, da je zbor že v prvem letu pripeljal do številnih nastopov:
     •      2 samostojna koncerta (9.12.2018 in 2.6.2019)
     •      1. koncert v ciklu »Te note čarobne«, MePZ Leo Fortis z gosti (5.4.2019)
     •      Gostovanje zbora na Korčuli (13.-16.6.2019)
     •      Priložnostni nastopi (Tradicionalni novoletni koncert 2018 Občinskega pihalnega Trebnje in Mažoret Trebnje, Praznik občine Trebnje, revija pevskih zborov…)

Uspehi seveda ne pridejo čez noč, povezati skupino skoraj 40 pevcev in pevk zahteva disciplino tako zborovodje, upravnega odbora (katerega prvi predsednik je bil Žan Ograjšek, zdaj ga vodi Simona Volf) kot tudi pevcev. Želje in cilji so veliki, skupen projekt je med seboj povezal posameznike, ki tvorijo res motivirano skupino ljudi, ki uživa ob trdem pevskem delu in druženju.

In od kod ime Leo Fortis?

Trebnje se že od nekdaj povezuje z levom, ki krasi celo grb občine. Zato leo, po latinsko lev. Fortis pomeni močan, mogočen. V poplavi predlogov za ime, se je takrat novoustanovljena zasedba najbolj poosebila s tem imenom. Zbor povezuje z domačim krajem, imenu pa daje še dodatno težo in veličino.